Het natuurlijk ritme - Januari

Marcel Tjepkema

Publicatie

14.01.2022

Leesduur

10 min

Januari, het moment van de winterslaap; van diepe rust waarin levenskracht wordt opgebouwd. Januari vraagt ons deze rust te koesteren en zo ruimte te geven aan de opkomende energie. Hieronder lees je meer over januari, wat deze maand zo eigen maakt en hoe jij je hier in leven en werk toe kunt verhouden.

Deze longread gaat over de maand januari. Op het diepste niveau vraagt januari rust en gaat het erover dat je beseft dat er een opbouw van nieuwe energie is. Dat is nu aan de orde. In de natuur is januari de tijd van de winterslaap. De tijd vraagt je om voorzichtig en in alle rust om te gaan met die nieuwe energie die weer opkomt.

Tussen expansie en contractie
Elk jaar kent een periode van expansie; een periode van groei, van opkomen en zichtbaar naar buiten gaand groter worden. In een jaar zijn dit de lente en de zomer. Daarna volgt een fase van contractie, van loslaten en naar binnen keren. Dat zijn de herfst en de winter. Midden in de winter, zo tussen 25 december en 6 januari, is er dan een periode waarin de natuur even stil lijkt te staan. Het is een periode van diepe stilte die noodzakelijk is voor nieuwe groei, want alleen vanuit de stilte kan er weer een nieuwe periode van expansie en wezenlijke groei komen.

De tijd waar we nu in zitten, januari, is eigenlijk het punt tussen het einde van de stilte en de nieuwe expansie. Onder de aarde beweegt van alles, het is aan het opkomen, maar nog niets is zichtbaar. Dat opkomen, dat is januari.

Met aandacht inademen
Ook onze ademhaling kent de fasen van expansie, contractie en stilte. Na de inademing volgt de uitademing. Daarna is er een kort moment van stilte. Probeer er maar eens met aandacht naar te kijken door je ademhaling te volgen en stil te staan bij het moment tussen de uitademing en de nieuwe inademing. Je volgt de inademing… Dan adem je uit… En na die uitademing is er even helemaal niets… Het is stil daar. Het kan je helpen om dat een aantal tellen, 8 of 10, vast te houden. Het is vanuit deze stilte dat er weer een nieuwe inademing opkomt.

Nu kun je ook nog een stapje verder gaan en bijvoorbeeld tijdens een meditatie visualiseren dat de ademhaling als het ware door je heen komt en bij de uitademing je lichaam via je staartbeen verlaat, diep de grond in. Daarna beweegt zich vanuit datzelfde diepe punt in de grond weer een nieuwe ademhaling naar boven via je staartbeen je lichaam in. Adem dan pas weer in. Als je dat een aantal keer doet, dan zul je merken dat je rustiger wordt. Je begint dan pas echt te ervaren wat stilte is.

De ademhaling die opkomt en zich naar je staartbeen beweegt is als januari. Het moment voordat het door je lichaam beweegt, voor de nieuwe fysieke inademing.

Opbouw van nieuwe kracht
Het betekent dat januari gaat over opbouw van nieuwe kracht, van nieuwe expansie, van nieuwe groei. Je krijgt weer nieuwe energie en er ontstaat weer perspectief. In januari is dit alles nog enkel in een kiem aanwezig. Het is niet meer dan een begin, een mogelijkheid. Het opkomen van deze kiem vergt tijd en rust.

Je hoeft niet bang te zijn dat je jouw doelt niet bereikt. Dat is hier niet aan de orde. Het gaat erover dat je je krachten niet voortijdig verspilt en iets wilt forceren waarvoor de tijd nog niet rijp is. Overhaast je dus niet. Als je nog niet krachtig genoeg bent, bereik je ook vaak niets.

Lastige tijd voor onze persoonlijkheid
Voor onze persoonlijkheid is januari een lastige periode. Het vraagt je rust te houden, terwijl je dus kunt voelen dat er allerlei dingen om je heen en in jezelf aan het gebeuren zijn; aan het opkomen zijn. Die dingen kunnen gemakkelijk door je persoonlijkheid, door je gevoelens en gedachtes, beetgepakt worden. Als mens zijn we vaak heel goed externe noodzaken te verzinnen waardoor iets urgent wordt of we direct in nieuwe relaties, concepten, ideeën en samenwerkingen mee moeten gaan. Maar het is in deze tijd vaak te impulsief. Het zijn naïeve neigingen, begeertes.

Stap niet te snel in het huwelijksbootje in januari. Echt, doe het niet! De les is om te proberen de vele verleidingen die op je pad komen te weerstaan. Je stuit namelijk vrijwel altijd op hindernissen, obstakels en moeilijkheden. Of je komt in februari of maart tot de conclusie dat alles wat je toen maakte, alles waar je per se aan mee wilde doen, toch niet zo relevant was. En los het dan nog maar eens op.

De terugtrekking als voorbereiding
Als je merkt dat je weerstand tegenkomt of moeilijkheden, dan is het wijs om je terug te trekken, gas terug te nemen en weer tot rust te komen. Ga niet de strijd aan. Het terugtrekken is eigenlijk de voorbereiding voor het overwinnen van de weerstand die je tegenkomt. En, je kunt je zo aansluiten bij vrienden of gelijkgezinden die je kunnen helpen. Als je in deze tijd op eigen kracht door wilt gaan, dan wordt de situatie vaak alleen maar moeilijker. In je eentje red je het niet in deze tijd.

Probeer in januari bezield te blijven. Trouw blijven aan het innerlijke brengt altijd verlossing. Blijf groothartig, denk niet alleen aan jouw eigen belang.

Vernieuwing in jouw leven
Het kan in januari helpen stil te staan bij vernieuwing in jouw leven. Wat betekent vernieuwing voor jou, hoe geef jij vorm en ruimte aan vernieuwing in jouw leven en wat ervaar je daarbij als ondersteunend? Door je aandacht hierop te richten, zal je verleidelijke impulsen eerder erkennen en herkennen.

Wellicht helpt het je erop te mediteren, je gedachten en gevoelens op te schrijven of er met iemand over uit te wisselen.

Heb het goed.

Programma's en longreads over de seizoenen
Alle programma’s en longreads die we maken over de seizoenen zijn geïnspireerd door het 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' van Jaap Voigt. Met Jaap hebben we door de jaren heen een warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij leerde ons dat we als mens niet alleen de seizoenen aanschouwen, maar dat we ook de seizoenen zijn. Ons fysieke lijf, ons gevoel, ons denken en ons ervaren doorlopen evenzeer de lente, de zomer, de herfst en de winter. 'Wij zijn belichamingen van dat ritme.' We doen er daarom goed aan als mens en als organisatie dit ritme te volgen.

Als je meer wilt weten en je wilt verdiepen in hoe je de seizoenen kunt vertalen naar jouw leven en werk, bekijk dan onze
agenda. Elke maand start een nieuw programma over het leven en werken in het ritme van de seizoenen. Je kunt ook lid worden van Club Groeneveld. Dan ontvang je de E-learning module, Het ritme van de seizoenen. Bekijk het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in