Het natuurlijk ritme - Maart

Marcel Tjepkema

Publicatie

08.03.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand maart. In onze cultuur is 21 maart de officiële start van de lente. Als je naar de energie van de seizoenen kijkt, dan begint de lente eigenlijk eerder dan 21 maart. Energetisch start de lente in de maand februari. Maart is de volgende stap in het cyclische jaarproces. Alles begint nu echt vorm te krijgen. Het begint te kloppen. Ook in ons leven en werk!

In maart komt er kleur

Als je in maart goed om je heen kijkt, dan zul je merken dat er overal kleur begint te komen. Je ziet de bloemen opkomen, de tulpen, de hyacinten. De eerste blaadjes komen aan de bomen. De parken komen weer vol te staan. En ook langs de kanten van de sloot komt er in allerlei vormen kleur. In maart begint het weer warmer te worden. Je krijgt echt weer zin om meer naar buiten te gaan, om dingen te doen. Kortom, je voelt aan alles dat de lente bezig is met opkomen. Het is er nog niet, maar het begint wel te komen.

Hoe het vorm krijgt

Het proces van vormkrijgen gaat door tot ongeveer eind maart. En dan gebeurt er iets dat vaak heel wonderlijk is. Zo richting eind maart, begin april, kan het zijn dat je een bepaalde spanning voelt. Als je dan bijvoorbeeld naar een boom kijkt, dan lijkt het wel alsof die boom op knappen staat. En dan ineens, binnen een aantal dagen, komt er een volledig groene waas om die boom heen. De snelheid waarmee de groene waas komt, is echt verbazingwekkend. Je voelt het aankomen. Je voelt de vormgeving en dat het zichtbaar aan het worden is. Ditzelfde wonderlijke proces geldt nu ook voor de vormgeving van de vernieuwing in jou, jouw nieuwe ideeën, inspiratie, samenwerkingen, enzovoort.

In evenwicht komen

Een van de belangrijkste dingen in maart is dat er een evenwicht komt tussen binnen en buiten. Tussen hemel en aarde. Het betekent dat er een evenwicht komt tussen jouw inspiratie en de buitenwereld. En dat evenwicht uit zich in de vorm. De natuur buiten ons werkt daarbij als een prachtige spiegel. ‘O ja, dit is wat zich in mij wenst te ontvouwen. Dit is de eerste draft, de eerste vorm en de structuur die daar bij hoort.’ Die eerste vormen is waar maart over gaat. Het begint te kloppen.

Dit is je volwassenheid

In het streven naar evenwicht kom je tot het besef wat er allemaal op je bord ligt. Je familie, de zorg voor je ouders, de zorg voor je werk, de zorg voor je eigen gezondheid, enzovoort. In maart is het goed om hier naar te kijken. Maak een overzicht van wat bij je hoort en wat je op je neemt en wat niet meer bij je hoort. Wat niet meer bij je hoort, verstoort het evenwicht. Daar neem je afscheid van en laat je achter. Wat wel past, neem je mee. Dat hoort nu bij je.

Doe alles vanuit de kiemen

Natuurlijk gaat het leven en werken in het ritme van de seizoenen over hoe vernieuwing en inspiratie een plek heeft in jouw leven en werk. Daarom kun je de nieuwe fase in maart niet los zien van de eerdere maanden. Dat is een belangrijk gegeven dat we vaak vergeten. ‘Alsof het ineens nu ontstaat.’ De kiemen die in januari zijn opgekomen en waar je in februari voorzichtig over hebt gesproken, krijgen nu vorm. Alles is in overeenstemming met de kiemen. Je krijgt bij vernieuwing altijd te maken met problemen, uitdagingen en ‘gevaren’. Zo werkt het nou eenmaal. Als je zorgt dat je voeling houdt met de kiemen van de nieuwe tijd, dan lukt het je bijna automatisch om overeind te blijven.

Wil je meer weten?

Tot slot. Maart gaat eigenlijk over activiteit en creativiteit. Je focust je in de maand maart op het ontwikkelen van jouw vakmanschap, jouw bekwaamheid in jouw vak. Daarom is het ook belangrijk om tactvol en diplomatiek te handelen. Als je daar meer over wilt leren en wilt weten hoe je dat moet doen, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread toegestuurd.

Wil je langere tijd aansluiten bij het natuurlijke ritme? Word dan lid van Club Groeneveld. Dan heb je een jaar lang toegang tot de bron. Je ontvangt maandelijks exclusieve longreads, podcasts, oefeningen en meditaties in een online leeromgeving. Als Club Groeneveld lid ontvang je 20% korting op de leerstroom. Meer informatie over het lidmaatschap vind je hier op de website.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in