Het natuurlijk ritme - Mei

Marcel Tjepkema

Publicatie

07.05.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand mei. De maand april loopt van ongeveer 4 mei tot 4 juni. In de seizoensindeling, die wij aanhouden, is mei de eerste maand van de zomer. Alles om je heen is helderder aan het worden. Dat kun je zo goed ervaren als je buiten bent. Er is een bepaalde volheid aan het komen die wezenlijk anders is of anders voelt dan de maanden hiervoor. Natuurlijk gaat dit ook over wat dat van jou vraagt, als mens, als professional of als organisatie.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Als je ons al even volgt, dan weet je dat we elke maand een stuk schrijven over het ritme van de seizoenen. Dat doen we natuurlijk niet zonder reden. We weten dat het veel mensen helpt om meer mee te leren doen met het ritme van de natuur. Je leert namelijk beter hoe je kunt leven en werken vanuit verbinding, hoe je heel kunt blijven in de turbulente tijd van nu en je zult zien dat je meer rust, inspiratie en ruimte ervaart in je leven én werk!

Deze longread gaat over de maand mei. Dat is echt de start van een nieuwe fase. Als je nu buiten om je heen kijkt, dan zul je merken hoe vol het begint te worden.

Start van zomer

In onze benadering van het natuurlijk ritme, houden we vast aan een andere indeling van de seizoenen. Dat doen we omdat het je als mens en als professional helpt om in een natuurlijk ritme te komen van gezonde expansie, contractie en stilte. En je wordt er bewuster van dat er altijd een opbouw is. De lente, de zomer, de herfst en de winter zijn er niet ineens. Je voelt ze aankomen en op deze manier kun je werkelijk “meedoen” met de energie die er om je heen is. Dat kan ontzettend veel ruimte geven.

Concreet start in “onze” indeling elk seizoen zo’n zes weken eerder dan de culturele indeling die je kent. De lente start niet op 21 maart, maar rond 4 à 5 februari. En de zomer start niet pas in juni, maar rond 4 à 5 mei. Deze longread gaat dus ook over de start van de zomer.

Volwassen worden

Daarom willen we je eerst iets vertellen over de zomer. Dan begrijp je de maand mei waarschijnlijk ook beter. In het boek van Jaap Voigt over het leven en werken in het ritme van de seizoenen staat het volgende: “Wat in de winter nog kiemen zijn, komt in de lente in alle prilheid tevoorschijn en wordt in de zomer volledig zichtbaar als vorm. Groei raakt volgroeid; alles wordt volwassen.” De zomer gaat dus over volheid. Er is een enorme diversiteit. Het licht wordt groter en groter, en sterker en langer.

Volheid omarmen

In deze periode gaat het niet meer over groter worden. Eerder over helderder en duidelijker worden. Het gaat ook nog niet over echte rijping. Dat is in de herfst aan de orde. In de zomer ben je bezig met voller worden. Dat is heel fijn, maar let op: veel mensen vinden het ook spannend. Het is niet altijd even makkelijk om met je eigen volheid en bloei om te gaan. ‘Kan ik dat echt over mezelf denken of zeggen?’ In de zomer kun je dus leren om vol in het licht te gaan staan.

Het is goed om vast eens te kijken hoe jij tegenover de zomer staat. Kun jij door je eigen beperkingen heen groeien? Kijk eens waar je niet voluit durft te gaan. Een tip is om daarover vast iets op te schrijven of te tekenen. Het zal je later in de zomer nog bewuster maken van hoe jij dit eigenlijk doet.

Feedback beantwoorden

In de zomer komt ook een echte toetsing met de buitenwereld. Eigenlijk begint dat al in april. Je merkt dat de buitenwereld gaat reageren op dat wat door jou heen vorm krijgt of heeft gekregen. Soms is die feedback goed. Soms niet. Dat moet je leren behandelen. Dat kan ook betekenen dat je bewust besluit om er niet op in te gaan. Dat je er iets mee doet is het belangrijkste. Als je het namelijk niet wilt opmerken, dan zal het rijpingsproces in de herfst minder goed verlopen.

Naar buiten gericht

Nu de overstap naar deze maand, de maand mei. Mei is dus de eerste maand van de zomer. Dat is buiten goed te zien. De dagen worden langer en krachtiger. De kleuren om je heen worden diverser. Niet alleen meer groen. In de maand mei is of komt er een vorm van opgewonden blijheid. Er is opwinding over wat er aan het gebeuren is. En die opwinding is geen andere maand zo goed voelbaar als in mei. Er gebeurt iets anders dan de maanden ervoor. Alsof jij en alles buiten om je heen, extraverter wordt, meer naar buiten gericht. “Het lijkt wel zomer”, zeg je dan. “Nee…, het is al zomer.”

Zelfde uitdagingen

Natuurlijk kom je ook in mei weer de uitdagingen tegen die door de maanden heen lopen. Het leven en werken volgens het ritme van de seizoenen gaat over hoe vernieuwing vorm krijgt in je leven en werk, te midden van je huidige “normale” bestaan met werk, boodschappen, kinderen, afspraken, enzovoort (je continuïteit). Dat houdt in mei niet op. Wat zijn de vernieuwende vormen? Wat is hun plek binnen mijn normale bestaan? In mei komt dit met name aan de orde, omdat je feedback uit je omgeving krijgt.

Helderheid

Samengevat kun je zeggen dat vooral twee facetten de dynamiek van mei bepalen. Het eerste is dat de energie in de maand mei aangeeft dat je met kracht en vastberadenheid uiting moet geven aan je mening. Het gaat er vooral om dat je duidelijkheid en helderheid om je heen schept. Je bent met iets (nieuws) bezig. Dat komt voort uit de afgelopen maanden. Daar ben je toegewijd aan. De tijd biedt nu de mogelijkheid, of dwingt je als het ware, om te zeggen waar het op staat. Het gaat nu over helderheid en duidelijkheid waarmee je nu in de wereld staat, denkt en vooruitgaat.

Jij en je omgeving

Het tweede gaat over jouw verhouding tot anderen. Dit kun je als volgt bekijken: in de maanden hiervoor zijn vormen ontwikkeld die nodig zijn om je essentie, je vernieuwing die geboren wilt worden, uit te drukken. In mei gaat het over het vinden van vormen in relatie tot je directe omgeving, je familie, je werk. Het is belangrijk dat ieders onderlinge rol en positie duidelijk worden. In mei moet je zorgen dat dat gaat kloppen. Neem dat serieus. Concreet moet je zorgen dat in mei je omgeving (familie, team, mensen die je leidt) als een jas om je heen komen te zitten. Als je daar niet voldoende aandacht aan besteedt, dan krijgt je er later last van. Je moet zorgen dat je “gedragen” wordt door je omgeving. Dat je draagvlak hebt. Als je geen draagvlak hebt, dan kun je ook geen richting geven. Eigenlijk wordt in mei duidelijk wie er in september en oktober niet meer bij horen. Daar maak je nu onderscheid in. Het is erop of eronder. Wees niet bang voor het conflict in de maanden mei en juni. Voorkom dat je later echt moet ingrijpen.

En blijf vooral voortgaan in het goede! Heb het goed in mei.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de zomer en de maand mei. Onder meer over volwassen leiderschap, menselijke waardigheid en het creëren van structuur. Als je daar meer over wilt leren en wilt weten hoe je dat moet doen, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread toegestuurd.

Wil je langere tijd aansluiten bij het natuurlijke ritme? Word dan lid van Club Groeneveld. Dan heb je een jaar lang toegang tot de bron. Je ontvangt maandelijks exclusieve longreads, podcasts, oefeningen en meditaties in een online leeromgeving. Als Club Groeneveld lid ontvang je 20% korting op de leerstroom. Meer informatie over het lidmaatschap vind je hier op de website.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in