Het natuurlijk ritme - April

Marcel Tjepkema

Publicatie

07.04.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand april. De maand april loopt van ongeveer 4 april tot 4 mei. In de seizoensindeling die wij aanhouden is april de laatst maand van de lente. Nog heel even en we gaan de start van de zomer in. De maand april zou eigenlijk het opschrift ‘Wat dien ik in de wereld te zetten?’ moeten krijgen. Natuurlijk gaat dat ook over wat dat van jou vraagt, als mens, als professional of als organisatie.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Als je ons al even volgt, dan weet je dat we elke maand een stuk schrijven over het ritme van de seizoenen. Dat doen we natuurlijk niet zonder reden. We weten dat het veel mensen helpt om meer mee te leren doen met het ritme van de natuur. Je leert namelijk beter hoe je kunt leven en werken vanuit verbinding, hoe je heel kunt blijven in de turbulente tijd van nu en je zult zien dat je meer rust, inspiratie en ruimte ervaart in je leven Ă©n werk! Deze longread gaat over de maand april. Dat is een bijzondere maand, omdat alles om je heen nu echt vorm heeft. Als je naar buiten kijkt, dan zal je opvallen dat het ‘ineens’ heel groen begint te worden.

Laatste maand van de lente

De maand april loopt van ongeveer 4 april tot 4 mei. In de seizoensindeling die wij aanhouden is april de laatst maand van de lente. Nog heel even en we gaan de start van de zomer in. De maand april zou eigenlijk het opschrift ‘Wat dien ik in de wereld te zetten?’ moeten krijgen. Natuurlijk gaat dat ook over wat dat van jou vraagt, als mens, als professional of als organisatie.

Je kunt hier als volgt naar kijken: de afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het proces van vormkrijgen: in januari, februari en maart heeft zich een potentie opgebouwd, iets dat geboren wil worden. Die potentie krijgt nu vrij automatisch vorm. Dat zie je in april overal om je heen. In april is het vaak ongelofelijk hoeveel kleuren groen er zichtbaar zijn geworden, hoeveel vormen en kleurschakeringen.

Als je dat naar je leven en werk vertaalt, dan betekent het dat de opgebouwde potentie van de afgelopen maanden in een grote diversiteit naar voren komt ín de vorm. Je hoeft daar weinig voor te doen. Je moet alleen goed leren meedoen natuurlijk, want dan geldt dit wonderlijke proces van vormkrijgen ook voor de vernieuwing in jou, jouw nieuwe ideeën, inspiratie, samenwerkingen, enzovoort.

Marginaal of centraal?

Het is goed om nog een keer te benadrukken dat het model van het natuurlijk ritme gaat over hoe vernieuwing en inspiratie vorm krijgen in ons leven en werk. Het gaat dus over de vernieuwing die eind januari geboren wordt, in februari gekoesterd wordt en in de maand maart groter wordt. In april krijgt deze potentie echt vorm, te midden van jouw ‘normale’ bestaan. Dit betekent dat april een lastig punt kan zijn. De nieuwe vormen eisen hun plek op. Je moet dus beslissingen nemen en dat is best een klus. De vraag is of de vernieuwing in de marge is en de continuïteit verbetert. Of is de vernieuwing veel centraler? Meestal een keer in de zeven jaar kun je ervan uitgaan dat de vernieuwing zijn plek niet meer kan vinden in de continuïteit. De vernieuwing verandert dan de continuïteit volledig. Dat heet een (levens-)overgang. Het is goed om in april te verkennen of dit bij jou het geval is. Het kenmerk is vaak dat je er steeds ongeruster en onzekerder over wordt. Dan moet je aan de slag.

Een sprong wagen

In de basis is april een maand waarin je (speels) kunt ontdekken waar je (nieuwe) mogelijkheden liggen als de vormen zichtbaar worden. De tijd is gunstig om mogelijkheden te grijpen, ook al lijken ze gewaagd. Ga geen gekke dingen doen. Verkoop jezelf ook niet uit. Maar als je goed geworteld bent geraakt in de afgelopen maanden en de voorwaarden zijn gunstig, dan is april een maand om een sprong te wagen. Dat betekent dat je de lat zo hoog mogelijk legt.

Maak het mooi

Dan is er nog iets anders dat te maken heeft met de vormen die ontstaan. Zorg ervoor dat de vormen zo puur mogelijk blijven. Ga niet voor uiterlijke pracht. In de vormgeving is het zo dat het verschil tussen kunst en kitsch wordt bepaald door de mate waarin de vormgeving de essentie van het vormgegevene raakt. Dat geldt ook voor ons leven en werk. De belangrijkste les is dus om verbonden te blijven met de essentie. Maak er niet te snel een merk van dat er goed uitziet. Concentreer je op de inhoud en de vorm die door je heen komt en maak die mooi. Daar ben je toegewijd aan.

Werking versus werk

Alle thema’s in april hebben te maken met worteling en handelen vanuit de kiemen. Dat is eigenlijk de enige weg. In april krijg je op jouw (nieuwe) vormen een eerste terugkoppeling en dat loopt door in de maanden mei en juni. Het is dan belangrijk om het verschil te weten tussen werk en werking.

Werk kun je zien als iets dat zich eigenlijk alleen afspeelt op het horizontale vlak. Dat is het vlak van het praktische leven. Je moet nog van alles doen, to-do’s, lijstjes maken, afspraken, enzovoort. Werk is iets dat soms kan voelen alsof je achter de feiten aanloopt. Werking is anders. Werking komt voort uit een diepe worteling. Het komt diep van binnenuit en is daardoor bezielend en meeslepen. Hoe dieper de worteling hoe vanzelfsprekender de werking. Het betekent dat ook de buitenwereld zich om jou heen gaat voegen. Dat is bij werk heel anders. Dan ren je met jouw vormen de buitenwereld in om ze aan te bieden. Besef je dat als de worteling goed is, het uiteindelijk vanzelf gaat. Daar kun je op vertrouwen.

Focus op de vorm

Tot slot, blijf letten op details. Ook dat is aan de orde in april. Je bent nu ook bezig met het afhandelen van lopende zaken, niet alleen met hoofdzaken en de lange termijn. Concentreer je op datgene wat loopt. Er zijn dingen die niet gaan, er zijn weerstanden, die moet je behandelen, maar je concentratie moet liggen op datgene wat vorm krijgt. Doe je dat niet, dan kun je in je frustratie blijven steken en dan stagneert de verdere groei van de vorm.

Geboeid? Mail ons

April gaat over macht en het uitoefenen van macht, over schoonheid en geestdrift. April vraagt veel van je leiderschap. Als je daar meer over wilt leren en wilt weten hoe je dat moet doen, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread toegestuurd.

Heb het goed in april!

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in