Het natuurlijk ritme - Januari 2023

Marcel Tjepkema

Publicatie

18.01.2023

Leesduur

5 min

Als je deze longread leest, dan is het inmiddels januari; de start van het nieuwe begin, het nieuwe jaar. De maand januari loopt energetisch gesproken van ongeveer vier januari tot ongeveer zes of zeven februari. Volgens de seizoen indeling die wij aanhouden is januari de laatste volle maand van de winter. In februari start de energetische lente. Eigenlijk is er niets belangrijker om te onthouden dan dat. In januari gebeurt er al van alles, maar het werkelijke nieuwe begin wordt pas zichtbaar vanaf februari. Je leert er meer over in deze longread.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Winterslaap

Op het diepste niveau gaat het in januari over rust en opbouw van energie. De maand januari is eigenlijk (nog) de tijd van de winterslaap. De (jouw) levenskrachten – jouw scheppende krachten – zijn volop in opbouw. Het is alleen nog verborgen onder de aarde en heeft simpelweg tijd en ruimte nodig. Dat betekent natuurlijk niet dat het leven stopt in januari. Je staat niet stil. Ook in januari moet je gewoon opstaan, naar je werk, kinderen, enzovoort. Alleen als het gaat om vernieuwing en (nieuwe) groei in je leven en werk, dan ben je in januari nog niet in staat om echt iets te doen.

Natuurlijk ritme

Wat je moet weten is dat het leven en werken in het ritme van de seizoenen is gebaseerd op het feit dat ieder levend wezen drie fasen kent: een expansiefase, een contractiefase en een stiltefase. Je kunt ook zeggen, “Alle levende wezens hebben een periode waarin ze uitdijen, waarin ze groeien en zichtbaar naar buiten gaand groter worden. Dan volgt een periode van naar binnen keren, contractie. En na de periode van contractie is er een periode van stilte.” Dit is de beschrijving van een normaal levensritme. De wetmatigheid is dat stilte alleen kan komen als er sprake is geweest van contractie en nieuwe expansie komt alleen na stilte. Anders niet.

Seizoenen

In het ritme van de seizoenen gaan de lente en de zomer over groei. De herfst en de winter gaan over naar binnen keren. En de periode tussen kerst en driekoningen is de fase van stilte. Die periode wordt ook wel de twaalf heilige nachten genoemd. In die stilte ontstaat als het ware de mal die de blauwdruk vormt voor het komende jaar. We komen nu dus net uit deze fase. Het is goed om voor jezelf een aantal keer dit ritme te herhalen of te visualiseren. Januari gaat dus nog veel meer over rust, stilte en langzame opbouw (lees: opstarten) dan we denken of dan we gewend zijn. Vaak doen en willen we in januari al direct van alles, maar eigenlijk gaat dat in tegen wat het leven van ons vraagt.

Ademhaling

Je kunt het beeld van januari praktischer maken met behulp van de ademhaling. Het natuurlijke levensritme is namelijk ook terug te vinden in het ritme van de ademhaling. De inademing is de periode van expansie. De uitademing is de periode van contractie en de periode van stilte is de fase tussen de in- en de uitademing. Probeer nu eens het volgende. Kijk of je met aandacht je ademhaling kunt volgen. Je ademt in, je ademt uit en weer in, enzovoort. Probeer dan op een goed moment eens ‘stil’ te staan bij het moment tussen de uitademing en de nieuw inademing. Dus je volgt de inademing… Dan adem je uit… En na die uitademing is er even helemaal niets. Het is stil daar. Het kan je helpen om dat een aantal tellen vast te houden. Eerst acht tellen en dan tien tellen bijvoorbeeld. De stilte na de uitademing is het moment waarin je contact krijgt met je werkelijke levensstroom. En vanuit deze stilte komt er een nieuwe inademing. Dat is de belangrijke les.

Momentum

Als je dit een tijdje gedaan hebt, dan kun je een stapje verder gaan. Probeer je te visualiseren dat de ademhaling als het ware door je heen komt. Stel je voor dat de uitademing je lichaam verlaat via het punt onder aan je staartbeen, dertig tot veertig meter de grond in. Daarna beweegt zich vanuit dat diepe punt in de grond weer een nieuwe ademhaling omhoog. De nieuwe ademhaling stijgt dus op en komt hoger en hoger en hoger en gaat weer naar het punt onder je staartbeen. Pas als de ademhaling daar is, adem je fysiek in. Nu is de maand januari als de ademhaling die opkomt en zich naar je staartbeen toe beweegt. Het is het momentum tussen de diepe stilte en de nieuwe fysieke inademing. Er kom al van alles op, maar je ademt nog niet in. Dat moment, die fase, start pas in februari.

Leven en werk

De vraag in januari is hoe je met dit proces omgaat in je leven en werk. Wat doe je in het momentum dat we beschrijven? Het antwoord is dat het in elk geval belangrijk is dat we begrijpen dat januari gaat over de opbouw van ‘het nieuwe’, van nieuwe krachten, van nieuwe expansie, van nieuwe groei. Dat heeft tijd nodig. In de Chinese filosofie wordt gezegd dat je niet bang hoeft te zijn dat je jouw doel niet bereikt. Dat is hier niet aan de orde. Je tijd zal komen, maar het gaat erover dat je je krachten niet voortijdig verspilt en iets wil forceren waarvoor de tijd nog niet rijp is.

Moeiteloos

Je kunt het ook iets anders zeggen. Januari is de maand van de winterslaap. De zaadjes in de grond gaan nu ontkiemen. Probeer hier in januari ruimte voor te maken, zodat de zaadjes zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier kunnen ontwikkelen. Probeer in januari langzaam op te starten en probeer rustig, sterk en geduldig af te wachten. Doe vooral dingen die je geen moeite kosten, waarmee er geen moeilijkheden kunnen ontstaan en overhaast ook niets. Als je te vroeg in actie komt of als je te vroeg met een idee of samenwerking aan de haal gaat, dan zul je zien dat je kracht te kort komt of dat het idee nog niet goed genoeg is. En dat is zonde van alle energie. Bovendien kun je hard vallen, als de basis niet goed is.

Niet trouwen

In de Chinese filosofie wordt gezegd in deze periode: ‘Trouw de vrouw niet’. Dat gaat erover om niet te snel in het huwelijksbootje te stappen in januari. Niet alleen met betrekking tot mensen, maar ook met betrekking tot ideeën, concepten, enzovoort. Doe het dus ook echt niet. De les is om de vele verleidingen die op je pad komen te weerstaan. Je stuit namelijk bijna altijd op hindernissen, obstakels en moeilijkheden. Of je komt in februari of maart tot de conclusie, dat alles wat je in januari gemaakt en gedaan hebt, alles waar je per se aan mee wilde doen, toch niet zo relevant was. En los het dan nog maar eens op.

Terugtrekken

De obstakels, hindernissen en moeilijkheden zijn overigens niet te vermijden in januari. Dat heeft een reden. In deze tijd hebben alle obstakels een hoger doel. In de Chinese filosofie wordt dit mooi gezegd: “Als je in een hindernis terecht bent gekomen, weet dan dat je daar vanwege een hoger doel in terecht bent gekomen.” De hindernis ‘dwingt’ je om iets te leren over jezelf. Probeer in januari op zo’n manier naar moeilijke situaties te kijken. Waarom kom jij juist deze obstakels, hindernissen en moeilijkheden tegen? Herken je ze? Kom je ze vaker tegen?

Hoger doel

Als je merkt dat je weerstand tegenkomt of moeilijkheden, dan is het wijs om je terug te trekken in januari. En bij het terugtrekken zoek je de hulp van vrienden of mensen die je goed gezind zijn. Of je raadpleegt een onpartijdig iemand. Het contact met anderen is er niet om samen de moeilijkheden te overwinnen. Je gaat niet samen de strijd aan. Het contact is belangrijk omdat deze mensen je kunnen helpen de situatie te aanvaarden en je verzet op te geven. Je kunt niets forceren in januari en op deze manier word je ‘gedwongen’ om echt stil te staan en de werkelijkheid, het hoe en waarom, van je situatie onder ogen te zien.

Langzaam aanlopen

De samenvatting van januari is dat je moet proberen om langzaam aan te lopen. Zie dat als een schuine lijn die beetje bij beetje omhooggaat. Dat is dus niet een steile lijn van hele snelle groei. Als dit je lukt, dan ben je bezig om iets te vestigen dat niet meer weggaat, dat blijvend is. Als je toch te snel gaat, dan is de kans groot dat je in september hard ‘valt’. Dat gaat over ideeën, concepten, samenwerkingen, enzovoort. Start langzaam op. Langzamer dan je (ooit) gewend bent, zonder dat je stil hoeft te staan.

Tot slot. Deze periode is ook een mooie periode om je rustmomenten in je agenda te zetten. Kun je minimaal een dag per week besteden aan rust, stilte en iets dat je echt inspireert? Zet dat in je agenda tot ongeveer juni Je zult echt zien dat het leven en werk daar lichter van wordt.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand en is het goed om jezelf voor te bereiden op de rest van het jaar. Daar zijn verschillende vragen voor. Als je hier meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie en audio opname toegestuurd.

Heb het goed in januari.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in