Het natuurlijk ritme - September

Marcel Tjepkema

Publicatie

08.09.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand september. Als je kijkt naar de energetische indeling van de seizoenen, dan loopt de maand september van ongeveer vier september tot ongeveer zes of zeven oktober. Voor veel mensen is september een omslagpunt. Vaak begin je in september werkelijk te voelen dat we richting het einde van het jaar gaan. De zomerperiode is afgelopen, de dagen worden vlug korter en het begint frisser en kouder te worden. Probeer vanuit deze sfeer te kijken naar wat er nu allemaal op je bord ligt. Je leert er meer over in deze longread.

Algemeen kader

Wat is belangrijk om te weten over de maand september? Het eerste is dat september volgens ‘onze’ indeling de eerste volle maand is van de herfst. De kenmerken van de herfst hebben we vorige maand uitgebreid beschreven. Het belangrijkste is dat je weet dat de herfst over ‘rijping’ gaat. Rijping betekent onder meer dat de tijd van groei en uitbundige expansie voorbij is. Alles gaat nu naar vormgeving toe. Start geen nieuwe ideeën meer op. Start vormgeving op van de potentie die zich in de afgelopen tijd heeft opgebouwd.

Specifieke thema’s

In de herfst verstevig je wat er is, wat je verworven hebt. Dat accepteer je en daar doe je het mee. Als je in een organisatie werkt, dan herken je het misschien wel. In september weet je vaak al hoe het jaar zal eindigen of wat je er nog van kunt verwachten. In september maak je de balans op en bepaal je waar je staat. Natuurlijk krijg je te maken met thema’s die specifiek in september aan de orde zijn. Die thema’s gaan onder meer over innerlijke schoonheid, diplomatiek leren handelen, vakmanschap en meesterschap, innerlijke beheersing en het leren doorwaden van een stroom waar je middenin staat. We lichten een aantal van deze thema’s toe. Neem de te leren lessen serieus. Ze helpen je om meer uit de maand september te halen.

Indalen naar vorm

Het volgen van een natuurlijk ritme gaat over hoe vernieuwing vormt krijgt in je leven en werk. Elk jaar weer opnieuw. In september heb je op een heel andere manier te maken met het proces van vernieuwing dan eerder in het jaar. Dat heeft te maken met de mate van indalen. In het begin van het jaar komt de vernieuwing als het ware op. Het wil geboren worden. In die maanden heb je het ook over vormen, maar dan gaat het veel meer over potentie. Dan zijn de vormen nog een soort van ideeën, die je verkent. In deze fase van het jaar daalt de potentie verder in en wordt de potentie structureel. Dat wil zeggen dat dat wat dit jaar op wil komen (geboren wil worden) geen randverschijnsel meer is. Het wordt een omstandigheid waar je serieus rekening mee houdt. Je integreert het in je leven en werk.

Innerlijke schoonheid

Wat we hierboven beschrijven is dat je in september te maken krijgt met de eerste concrete vormen die naar buiten komen als afronding van het interne groeiproces van de afgelopen maanden. De grondtoon van de maand september gaat daarover. De grondtoon is dat je het gevoel hebt dat je iets moois te doen hebt. In de Chinese filosofie wordt in deze maand verwezen naar het begrip ‘innerlijke schoonheid’. Dat betekent dat dat wat je doet of maakt echt van binnenuit komt. Je bent bezig bent met vormgeving vanuit je verkregen talenten en mogelijkheden. Die zijn je door het leven gegeven. We benoemen dit omdat je in september niet uit moet zijn op waardering van buiten, op roem of eer. Weet dat je ‘goed’ zit als je werkelijk plezier hebt in het doen of het maken zelf. Anders is het je persoonlijkheid die aan de slag is. Probeer ook niet meteen de belangstelling van buiten op je te vestigen. Als je daar namelijk voorzichtig mee blijft, dan kun je in stilte rijpen. Breng de vormgeving, je werk, met de instelling tot stand dat het in de toekomst z’n vruchten zal afwerpen.

Stilstand en stagnatie

Een ander thema dat in september aan de orde is, gaat over stilstand. In de inleiding heb je kunnen lezen dat in september de periode van uitbundige groei voorbij is. Net als ieder ander jaar maakt de levenskracht zich in deze periode (weer) los uit de aarde. Hemel en aarde of inspiratie en werk groeien uit elkaar. Hierdoor ontstaat in september een soort van vacuüm, een gevoel van stagnatie en stilstand. Stagnatie en stilstand leiden altijd tot onrust, ruis en uitdagingen in de buitenwereld. Daar heb je in september geen invloed op, maar je kunt er wel door worden beïnvloed. De les is om je hier zoveel mogelijk voor af te sluiten en je (in jezelf) terug te trekken. Dat doe je ook omdat je dan trouw kunt blijven aan dat wat je belangrijk vindt.

Start traag op

In Nederland zijn juli en augustus de collectieve vakantiemaanden. Vanaf begin juli gaat het bedrijfsleven in Nederland op slot, meestal tot en met de laatste weken van augustus. In september starten we massaal weer op. Veel mensen zien enorm op tegen het opstarten. Je hebt te maken met je zomergevoel en je hebt in deze tijd te maken met het feit dat het licht zich terugtrekt en er minder energie is. De energie van stilstand en stagnatie staat dus haaks op de vele opstartactiviteiten. Het beste dat je kunt doen is zorgen dat je traag opstart. Laat het stap voor stap gebeuren en doe het voor je gevoel heel langzaamaan. Als je te vlug gaat dan probeer je orde te scheppen in iets waar nog geen orde in te scheppen is.

Stop direct

Een ander aspect dat bij stagnatie en stilstand hoort, gaat over dat wat niet meer bij je past. Dat komt ook tot stilstand. Als basis hiervoor zou je naar buiten kunnen kijken. De (laatste) oogsten van het afgelopen jaar worden nu binnengehaald. Je kunt de balans opmaken. De balans opmaken staat gelijk aan het binnenhalen van de oogst als metafoor. Daarom ben je in deze tijd goed in staat om te beoordelen wat niet meer bij je past. Dat betekent ook gewoon ‘Nee’ zeggen. Stop nu daadwerkelijk met dingen die niet meer passen. Soms verdwijnt het vanzelf; soms moet je daartoe handelend optreden.

Samenvatting

September is dus een spannende maand. Je voelt aan alles dat er veel staat te gebeuren en er ‘moeten’ allerlei dingen worden opgestart. Vaak zegt je gevoel dat dat voor eind september, begin oktober, weer aan de gang moet zijn, wil je niet (verder) achterop raken. September is de maand dat het lijkt alsof alles er al wel is, maar dat nog heel weinig op z’n plek staat. De ingrediënten zijn er, maar het past nog niet. Dat kan een vervelend gevoel zijn. Houd de spanning uit en kijk waar het uithouden van de spanning je brengt. Laat het niet de spanning zelf zijn die je ergens brengt. Ga stap voor stap vooruit en geef ruimte aan de creatie energie die alles als vanzelf van potentie naar vorm brengt.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. September gaat ook over tactvol handelen en innerlijke beheersing. Als je daar meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread en audio opname toegestuurd.

Heb het goed in september!

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in