Wie denken we wel niet dat we zijn!

Matthijs Schouten

Publicatie

01.12.2021

Leesduur

2 min

Deze short read sluit aan bij ons programma Wie denken we wel niet dat we zijn! met Matthijs Schouten.

Nooit eerder heeft de mensheid gestaan voor grotere crises, dan die waarvoor wij nu staan. Wij noemen dit tijdvak het Antropoceen. Het tijdvak waarin de mens het aanzien van deze aarde is gaan bepalen. Dat klinkt heel geruststellend, maar in werkelijkheid wordt het Antropoceen gekenmerkt door grote mondiale crises; de klimaatcrises, de biodiversiteitscrises, de ecologische crises, de gezondheidscrises, de migratiecrises en zo verder.

Op allerlei manieren pogen we deze crises van het Antropoceen het hoofd te bieden met beleid, met technologie en innovatie, maar in diepste zin zijn dat oplossingen aan de buitenkant. Willen we wezenlijk een duurzame toekomst tegemoet gaan, dan zal er ook iets moeten gebeuren van binnenuit. Dat zou je kunnen noemen ‘duurzaamheid van binnenuit’.

We zullen ons moeten afvragen wie wij denken te zijn op deze planeet en wat we zullen moeten worden om een duurzame toekomst te creëren voor onszelf en het overige leven op deze aarde.

In ‘Wie denken we wel niet dat we zijn’ gaan we onderzoeken hoe zo’n transformatieproces ook op persoonlijk niveau zou kunnen plaatsvinden. We beginnen in de reeks met ons af te vragen waar we vandaan komen. Hoe zijn we nou eigenlijk in het Antropoceen terecht gekomen? Wat voor mens- en wereldbeelden liggen daarachter en hoe zijn die ontstaan? We gaan daarna kijken naar waar we nu zijn. Wat betekent op deze aarde globalisering? Verliezen we daar niet de verbinding met plek en plaats en worteling. We gaan kijken naar wat er voor ons ligt. Wat voor ontwikkelingen doemen aan de horizon op en hoe kunnen we deze tegemoet treden? En dan zullen we de diepte ingaan en ons afvragen wat voor eigen persoonlijk transformatieproces we zullen moeten doormaken om een toekomst te creëren waarin er welzijn is voor de grote gemeenschap van leven.

Tenslotte zullen we ons afvragen hoe dat transformatieproces ook kan leiden tot een andere handelingspraktijk. Hoe die in ons professionele leven een plek zou kunnen krijgen.

Dat is de inhoud van ‘Wie denken we wel niet dat we zijn’.

Als je meer wil weten, kan je hieronder de audio beluisteren. En wil je deelnemen? Klik dan hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in