Wie denken we wel niet dat we zijn!

Dit leertraject bestaat uit vijf online sessies waarin we de relatie met onszelf en de wereld om ons heen grondig gaan herzien. Op zoek naar antwoorden op deze vraag, neemt natuurfilosoof Matthijs Schouten ons mee naar de oorsprong van het westerse mens- en wereldbeeld. Vanuit het verre verleden leidt Matthijs ons vervolgens naar het heden waar we onderzoeken wie wij moeten worden om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor toekomstige generaties.

plaatje

Type: Intensieve programma's

Startdatum: Nader te bepalen

Duur: 5 sessies van 3 uur

Locatie: Online via Zoom

Investering: ‚ā¨ 479,-

Neem contact op

Duurzame toekomst

Deze uitdaging gaan we aan

Wie denken we wel niet dat we zijn! is wellicht de meest cruciale vraag om te stellen als we willen bewegen naar een duurzame toekomst. Binnen één generatie is er een schrikbarende hoeveelheid schade aan de aarde toegebracht. Het herstellen van deze schade vergt meer dan slimheid en technologie. Het vergt lef om onszelf in de spiegel aan te kijken en hardop deze vraag te stellen.

i

Deze programmareeks is inmiddels afgerond. Heb je interesse voor een volgende reeks?

Stuur een mail

Versterk de relatie met jezelf en de wereld om je heen

In dit programma wordt theorie doorregen met inspirerende verhalen, oefeningen in de natuur en korte meditaties. Tussen de online sessies ontvang je wekelijks een opdracht waarmee je jouw leerproces kunt verdiepen. Het is deze combinatie van werkvormen die het keer op keer tot een unieke reis maakt voor deelnemers. Het is een waardevol samenzijn met anderen die willen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Hoe ziet het programma eruit?


Sessie 1: Waar komen we vandaan?

In deze sessie maken de deelnemers kennis met elkaar. Matthijs gaat in op de invloed van cultuur op onze relatie met natuur. Vervolgens neemt hij ons mee terug in de tijd op zoek naar de wortels van ons westerse mens- en wereldbeeld. Hoe heeft deze cultuur zich door de jaren heen gevormd en hoe is de breuk in onze relatie met de wereld om ons heen ontstaan?

Sessie 2: Wat is onze plek?
De technologische innovatie van de 20e eeuw heeft ons plotsklaps tot wereldburgers gemaakt. Beperkte ons leefgebied zich recent nog tot de regio, vandaag de dag lijkt ons leefgebied grenzeloos. Welke invloed heeft deze uitbreiding op onze identiteit? Hebben we nog een plek, een thuis in een wereld waarin grenzen vervagen?

Sessie 3: Wat ligt er voor ons?
Een ecologische crisis, een milieucrisis, een klimaatcrisis… In de media presenteren wetenschappers ons keer op keer grafieken met verontrustende cijfers. Waar staan wij in deze crisis? Wat doet de onrust in de buitenwereld met onze binnenwereld?

Sessie 4: Wegen naar verbinding
In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid. Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid? Matthijs neemt ons opnieuw mee naar niet-westerse culturen. We laten ons inspireren door eeuwenoude wijsheden en tradities die gaan over verbinding. We gaan aan de slag met oefeningen waarin we zelf een gevoel van heelheid kunnen ervaren.

Sessie 5: Van visie naar praktijk
Hoe geven we vorm aan verbinding te midden van de alledaagse hectiek?

Dit is het resultaat:

  • Inzicht in het westerse mens- en wereldbeeld.
  • Begrijp welke rol dit mensbeeld speelt bij de totstandkoming van crises.
  • Herken relatie tussen verbinding en duurzaamheid.
  • Zie de relatie tussen cultuur en onze relatie met natuur.
  • Versterk jouw relatie met jezelf en de wereld om je heen.

Praktische informatie


Locatie:
Online via Zoom.

Data:
Nader te bepalen. Heb je interesse? Mail dan naar info@clubgroeneveld.nl en we houden je op de hoogte van de een nieuwe startdatum.

Tijden:
14.00 tot 17.00 uur.

Doelgroep
Dit programma richt zich op het werkende leven. Voor de professional die wil bijdragen aan een duurzame toekomst, die dingen in beweging brengt en begrijpt dat werkelijke beweging bij jezelf begint. Voor eenieder die met een benieuwde blik de buiten- én binnenwereld wil verkennen.

Vooropleiding en niveau:
Er wordt geen specifieke voorkennis en/of opleidingsniveau gevraagd.

Toelatingsvoorwaarden:
Voor dit programma gelden geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Voorbereiding en studiebelasting:
Er is geen voorbereiding nodig voorafgaand aan de eerste sessie. Tijdens dit programma zullen wel (huiswerk)opdrachten volgen.

Studiemateriaal:
Als je deelneemt aan het programma 'Wie denken we wel niet dat we zijn', dan ontvang je voorafgaand aan jouw eerste programma toegang tot onze online leeromgeving. Deze toegang blijft geldig tot een maand na de laatste programmadag. Zie hiervoor ook 'Studiewijze'.

Kwalificaties die je behaalt:
Dit is niet van toepassing voor dit programma.

Aanmelden en kosten
De investering voor dit programma bedraagt EUR 479,- exclusief BTW. Dit is inclusief 5 online sessies en toegang tot het studiemateriaal in de online leeromgeving. Meld je alvast aan via onderstaande inschrijfbutton.

De leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze én jouw metgezellen in de leerstroom.

Meer informatie

Voel jij ook dat je meer in contact wilt komen met je natuurlijk ritme? Stel je vragen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op