Natuurlijk leiderschap - Juni 2023

Marcel Tjepkema

Publicatie

14.04.2023

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand juni. In “onze” indeling loopt de maand juni van ongeveer 4 juni tot ongeveer 4 juli. Het is een bijzondere periode, omdat 21 juni een belangrijk omslagpunt is. Als je energetisch naar de jaarindeling kijkt, dan kun je zeggen dat 21 juni het hoogtepunt van de zomer is en niet de start. Het is de langste dag van het jaar, wat onder meer betekent dat de naar buiten gerichte energie, de energie van opkomen, bloei en expansie maximaal is. Na 21 juni vindt er een omslag plaats. Je leert er meer over in deze longread.

Hoogtepunt

Het feit dat 21 juni het hoogtepunt van de zomerfase is, zegt iets over de fase waarin we zitten. Na juni gaan we richting het tweede deel van het jaar. Het eerste deel van het jaar begon in januari. In de maanden januari tot en met juni heeft zich een bepaalde potentie en kracht opgebouwd. Die kwam als het ware van onderaf uit de aarde op. Daarna bouwde het zich maand na maand op én in deze fase, deze maand, wordt die potentie, die kracht maximaal. Dat gaat dus ook over de opgebouwde potentie bij de mensen en in de organisatie. Na het hoogtepunt start een nieuwe fase. Die fase gaat niet meer over de opbouw van potentie, maar veel meer over de talloze vormen waarin de potentie terechtkomt.

Conditioneringen

Je zult begrijpen dat het in juni dus gaat over het werkelijk (leren) beleven van het hoogtepunt, van de volheid die er is. Dat is tegelijk een van de grootste kunsten van het leven en het is vaak veel moeilijker en spannender dan je denkt. Beleven gaat over de vraag of je erbij kunt blijven. Kun je (ook als team) in het hier en nu blijven als je maximaal je levensstroom of purpose volgt en het echt heel goed wordt. Dat is voor veel mensen zo ontzettend moeilijk dat we er bijna onbewust voor zorgen dat we minder gelukkig blijven. Met onze conditioneringen (‘Doe nou maar normaal..’) houden we onszelf vaak kleiner dan we zijn om maar niet in de volheid te hoeven stappen.

Doordraven

Nu is er wel een ding dat je moet weten en dat lijkt bijna tegengesteld aan het maximaal beleven van het hoogtepunt. De grondtoon van deze maand gaat zeker over het beleven van het hoogtepunt, maar het gevaar is dat je door kunt draven. Soms voel je je in deze tijd zo sterk dat je echt uit moet kijken dat je jezelf niet gaat overschatten, dat je denkt dat je overal verstand van hebt of dat je jezelf ergens buiten of boven plaatst. Ga bijvoorbeeld niet teveel nieuwe projecten aan omdat je denkt dat het nu allemaal wel kan. Blijf vol, maar ook gegrond. Wat je in deze situaties eigenlijk doet, is dat je het contact met jezelf en met anderen verliest en het gevolg is vaak dat mensen zich op een goed moment tegen je keren. Je isoleert jezelf als het ware en als je niet uitkijkt, val je van grote hoogte.

Genoeg genoten

In deze tijd wordt er gezegd dat je er voor moet waken dat je (ook als team) niet overmoedig raakt of arrogant wordt, hoe sterk je je ook voelt. Eigenlijk betekent dat, dat je volop moet genieten, maar dat je ook op tijd moet leren stoppen. Daarmee bedoelen we te zeggen dat je moet proberen om steeds goed vast te stellen wanneer het genoeg is. Wanneer hebben we genoeg? Dat punt is voor onze (collectieve) persoonlijkheid een moeilijk punt, maar het punt bestaat wel degelijk. Sta af en toe stil en check hoe het met jezelf en iedereen in het team gaat. Dat geeft je de mogelijkheid om op tijd op de rem te staan, want de mogelijkheid dat je doordraaft is groot in de zomer en daar krijg je later spijt van.

Verval

In de maand juni gaat het gek genoeg ook over zaken, die niet meer kloppen. Zowel in de maand december als in de maand juni is dit thema aan de orde. In december gaat dit thema vooral over jezelf, je eigen interne wereld. In juni kun je zeggen dat het veel meer over de buitenwereld gaat, je relaties en de bindingen met de omgeving om je heen. Het is goed om te weten dat we in ons leven en werk altijd te maken hebben met vormen, structuren en of relaties waar de energie uit is. In deze tijd storten deze vormen (van binnenuit) in elkaar. Dat is een proces dat niet te voorkomen of om te keren is, omdat het bij het leven hoort. Het beste is accepteren en verder zoveel mogelijk loslaten. Juni gaat dus ook over afscheid nemen.

Blijf alert

De reden dat dit thema ook in juni speelt, is omdat in juni het licht maximaal schijnt. Het licht schijnt ook maximaal op de dingen die eigenlijk niet meer kloppen, die niet meer levensvatbaar zijn. Als er zaken spelen die niet meer levensvatbaar zijn, gewoon omdat ze hun tijd hebben gehad, dan wordt dat in juni extra duidelijk. Juni is daarom ook een periode dat er vaak nog allerlei lijken uit de kast komen. Zo net voor de (je) vakantie komt het ene gedoe na het andere. Misschien had je het liever niet gezien, maar het is het volle licht dat schijnt op dat wat niet (meer) in orde is. Het gaat er nu niet over dat je je hier als team tegen wapent. Het is belangrijker dat je weet dat het kan gebeuren en dat dit bij de maand juni hoort.

Pauze

En dan tot slot een aspect dat ook voor iedereen in het team misschien iets meer als individu geldt. In juni kijk je natuurlijk naar de vakantieperiode. Daar kun je ook vanuit het natuurlijke ritme naar kijken. Laten we de ademhaling nog een keer als voorbeeld gebruiken. Na het hoogtepunt van de inademing is er ook een soort van pauze; een pauze voordat je uitademt. Dat is eigenlijk het moment na 21 juni. Deze pauze is een ander soort pauze dan aan het einde van het jaar. Die pauze (stilte) is langer. Het is nu de overgang van de inademing naar de uitademing. Je kunt zeggen dat de potentie nu maximaal is. Je longen zitten vol en na de korte pauze begint de uitademing tot 21 december. Als je daarbij stilstaat, dan voel je misschien het belang van de pauze. De vraag is alleen: ‘Wat is goed om te doen?’.

Vakantieperiode

Het ligt natuurlijk voor de hand om rond deze tijd rust te nemen en op vakantie te gaan. De beste periode om op vakantie te gaan is eigenlijk de laatste week van juni; tot ergens de eerste twee á drie weken van juli. Deze weken vertegenwoordigen de pauze het beste. Dat is in Nederland overigens niet eenvoudig. De collectieve vakantiemaanden zijn namelijk juli en augustus. Eind juni, begin juli, gaat het bedrijfsleven in Nederland op slot, meestal tot en met de laatste weken van augustus. In september start alles dan weer. Dat betekent dus dat we op slot zijn in een periode van onze volle potentie. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe ga je als mens, als professional en ook als organisatie om met volle potentie die je maatschappelijk niet kwijt kunt. Daar gaan we in juli ook op verder.

Goed benutten

Zorg er voor dat je vakantieperiode goed gepland is. Dat je weet waar je aan toe bent en waar je naar toe gaat. En dat je er echt ‘uit’ bent. Neem dat heel serieus. Deze pauze is namelijk een periode waarin je kunt herstellen. Het is ergens vergelijkbaar met de stilte in de winterperiode. Door rust en ruimte komt er in de winter nieuwe energie en ontstaan de blauwdruk voor het nieuwe jaar. Nu in juni, juli, ontstaat als het ware het grondplan voor de tweede helft van het jaar. Het is daarom belangrijk de periode goed te gebruiken. In de afgelopen maanden heeft zich een potentie opgebouwd. Dat gaat soms al over vorm, maar meestal nog over kracht. Deze potentie wordt nu maximaal. Probeer ervoor te zorgen dat de potentie niet wegstroomt. Jullie zijn vanaf nu bezig om jezelf voller, rijper en klaar te maken voor het uitdrukken van de potentie in de verschillende vormen. Tot half december.

Extremen

De kern van juni is misschien wel dat alles in het licht komt te staan. Er zit grote kracht in, ook in alle (negatieve) gedachtes en gevoelens die je kunt hebben. Daar kun je helemaal in meegaan en jezelf – als je niet uitkijkt – goed in verliezen. Het gaat er nu niet om dat je dat kleiner maakt dan het is, maar het is goed om er op te letten. Zorg ervoor dat jullie jezelf niet helemaal verliezen en je teveel mee laat sleuren door extremen. Dat heeft namelijk altijd een prijs. Het advies is om volledig te genieten van de volheid die nu maximaal is. Sta daar helemaal voor open, geniet van alles wat heel goed wordt, maar blijf ook een beetje alert. En het voordeel is, dat als dat je lukt, je vaak ook het meest geniet van de zomerperiode.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Over leiderschap, sociale structuren, creativiteit, wie op jouw energie leeft en de tweede helft van het jaar. Dat zijn belangrijke thema’s waar je in juni mee bezig kunt.Als je hier meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@businessleaders.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.

Heb het goed in juni!


---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van OBL en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Graag kennismaken

Ben je benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Neem contact op