Natuurlijk leiderschap - Juli 2023

Marcel Tjepkema

Publicatie

14.04.2023

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand juli. In “onze” indeling loopt de maand juli van ongeveer vier juli tot ongeveer zes á zeven augustus. Juli is het begin van het tweede deel van het jaar. Het eerste deel van het jaar begon in januari en eindigde in juni. Je kunt zeggen dat zich in die maanden een bepaalde potentie, kracht of inspiratie heeft opgebouwd. In het tweede deel van het jaar gaat het vooral over de talloze vormen waarin deze potentie terechtkomt. Bij vormen kun je denken aan projecten, samenwerkingen, nieuwe relaties, maar ook bepaalde gedragingen of dat je (als team) werkelijk anders in een bepaalde situatie staat. Ook dat zijn allemaal vormen. Je leert er meer over in deze longread.

Kiemen

Als we het iets concreter maken: vanaf juli zal dat wat je in de eerste helft aan kiemen, plannen, potentie en energie verworven hebt, in verschillende situaties in de vorm komen. Kijk daarbij wel uit voor het volgende: het ‘vormkrijg-proces’ gaat dus ook over gedragingen. Zie hierboven. En ook dingen die eigenlijk verkeerd zijn, kunnen – als je niet uitkijkt – een vaste realiteit worden. Daarmee bedoelen we vooral gedragingen en dingen die te vluchtig zijn, die niet gaan over waar jullie werkelijk mee bezig zijn en die niet verbonden zijn met jullie bezieling.

Niet op z’n beloop

Het eerste advies in juli is om je van dit proces bewust te zijn. Nu kun je er nog invloed op hebben. Juli is daarom het moment om “zwakheden” in het gedrag onder controle te brengen en goede eigenschappen (een tikkeltje) te versterken. Laat verkeerde dingen, hoe klein ook, niet op hun beloop. Ja, het is vakantie en je bent waarschijnlijk toe aan even helemaal niets, maar er is ook een proces aan de gang dat naar vormgeving toegaat. Het is nu niet de tijd om alles te laten gaan, het op z’n beloop te laten. Het risico is namelijk dat dát wat niet goed gaat ook onderdeel wordt van vaste patronen. En dat vervuilt het proces naar de vormgeving toe.

Vakantie

Dan iets over rust en dit is natuurlijk persoonlijk gericht. Het is echt belangrijk om in deze tijd even stil te staan en een andere blikrichting te krijgen. Daarom was het advies in juni ook om je vakantieperiode goed te plannen. Het helpt je om te weten waar je aan toe bent, zodat je ook echt tot rust kan komen. Die rust is nodig om ruimte te geven aan dat wat op wil komen voor het tweede deel van het jaar. Dat is hetzelfde proces als in januari. Toen ging het over de terugkeer van levenskracht (energie) als potentie. In juli gaat het over de terugkeer van energie voor het vormgeven van de kiemen (plannen, ideeën) in het leven en werk. Dat is dus anders dan in januari, maar het is wel ook een keerpunt waarin er door rust en ruimte als het ware weer iets ‘op- of terugkomt.

Autonoom proces

De ‘terugkeer’ van levenskracht voor de vormgeving is een autonoom proces. Dat betekent dat het nu (juli) nog niet direct duidelijk wordt hoe straks de vormgeving precies gaat. Daarom is september vaak veel verrassender dan je je in nu (deze tijd) voor kunt stellen. Eigenlijk moet je in een tijd als deze afwachten wat er komt. Het beste is om erop te vertrouwen dat de mogelijkheden voor je, jullie, vormgeving zich als vanzelf zullen aandienen. Aan het einde van deze periode breken de kiemen open. De timing is altijd perfect. En natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Voor onze (collectieve) persoonlijkheid is en blijft autonome groei een lastig proces.

Plotseling (in-)zicht

Dan is er nog een ding. In juli kun je als vanzelf een soort van overzicht krijgen. Prive, zakelijk. Dat is heel gek. Het kan voelen alsof een opkomende zon licht op zaken schijnt, die eerder nog donker waren. En hoe hoger de zon komt, hoe helderder het wordt. Zo richting eind juli begin je vaak een eerste inzicht te krijgen in wat de werkelijke prioriteiten zijn of worden. Een visie voor de tweede helft van het jaar. ‘O ja, dit is belangrijk. Dit vraagt om een vorm in de tweede helft van het jaar.’ Het wordt gaandeweg juli duidelijk hoe je (jullie) dit alles tot half december vorm gaat geven en door het inzicht begrijp je waar je tijd voor moet maken en hoeveel tijd.

Meenemen potentie

Nu is het zo dat niet alleen goede zaken aan het licht komen. Ook zaken, die niet of minder goed zijn, komen aan het licht. Je kunt daar onder meer over zeggen dat je in deze periode gaat zien wat je van de potentie mee wil (kunt) nemen naar de vormgeving en wat niet. Het kan echt heel helder worden. Zo is het ook dat je (jullie) van sommige zaken gewoon de vorm nog niet ziet. Dat is ook niet erg. Dan blijft het gewoon potentie. Mogelijk komt het er later nog en anders zijn het de zaadjes die misschien pas volgend jaar uit gaan komen. Die worden in november weer geplant.

Vakantievragen

Wat kun je je allemaal afvragen in juli? Het belangrijkste is misschien wel om te kijken naar je gewoontes. Welke slechte gewoontes herken je bij jullie, in het team? Kun je daar iets aan doen? Welke kwaliteiten zou je nu (een tikkeltje) kunnen versterken? Wat helpt jullie om in de vakantieperiode niet te laks te worden? En kijk vanuit de rust ook eens naar de vormen die bij jullie opkomen. Welke vormen herken je al? En welke inzichten zijn in de rust aan het ontstaan?

Plan de vakantie goed, neem rust, verander je blikrichting en heb het goed in juli!

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van OBL en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Graag kennismaken

Ben je benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Neem contact op