Leer Club Groeneveld beter kennen: Berber Gieles

Publicatie

02.03.2023

Leesduur

8 min

Berber Gieles is bosbad gids en marketing medewerker bij Club Groeneveld. In dit interview deelt ze haar visie en leer je Berber Ă©n Club Groeneveld beter kennen.

Hoe ben je bij Club Groeneveld terecht gekomen?

In september 2022 ben ik onderdeel geworden van Club Groeneveld als stagiaire voor mijn master Forest & Nature Conservation. Ik heb Club Groeneveld leren kennen door de samenwerking met Matthijs Schouten. Matthijs is een bekende natuurfilosoof en zijn inzichten over de verbinding tussen mens en natuur zijn vaak voorbij gekomen in mijn studie.

De verbinding die mensen met natuur hebben, vind ik fascinerend. Het was voor mij de reden om me te specialiseren in natuurverbinding tijdens m’n studie en daarna een opleiding tot bosbad gids te volgen. Inmiddels heb ik de kans gekregen om bij Club Groeneveld te blijven als marketing & communicatie medewerker en maak ik programma’s over bosbaden en natuurverbinding. Bij Club Groeneveld kan ik twee werelden samenbrengen: het bedrijfsleven en natuurverbinding.

Ik heb zelf ervaren dat het onderdeel voelen van de natuur iets is dat me als mens heel maakt. In andere woorden: ik vind natuurverbinding een onmisbaar onderdeel van mijn ervaring als mens.

Kan je wat meer vertellen over natuurverbinding?

Ja, ik kan daar echt uren over praten! Natuurverbinding heeft voor mij twee kanten. Enerzijds is het een wetenschappelijk concept. Anderzijds is het juist een heel persoonlijke ervaring die lastig in woorden of concepten te vangen is. De wetenschappelijke definitie van natuurverbinding (connectedness with nature) is: je onderdeel voelen van de natuur. Als je je onderdeel voelt van de natuur, dan ben je meer bereid om duurzaam gedrag (pro-environmental behaviour) te vertonen. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Daarnaast zijn er bijzonder veel sociale en welzijnsvoordelen aan natuurverbinding ervaren.

Lange tijd was het verband tussen natuurverbinding en duurzaam gedrag voor mij de reden om me te verdiepen in natuurverbinding. Tegenwoordig kijk ik daar wat anders naar. Ik heb zelf ervaren dat het onderdeel voelen van de natuur iets is dat me als mens heel maakt. In andere woorden: ik vind natuurverbinding een onmisbaar onderdeel van mijn ervaring als mens in deze wereld. WĂ©l hebben geleefd als mens, met alle verwachtingen en overtuigingen die daarbij horen, maar nooit gevoeld hoe het is om verbonden met natuur te zijn? Dat lijkt mij geen goede deal.

Hoeveel is er wel niet om je over te verwonderen, ondanks dat je het even niet kunt zien? En dat ik als mens zo’n zelfde wonder ben en jij ook? Dat geeft me een bepaalde rust.

Wanneer voel jij je het meest verbonden met natuur?

Als ik de tijd neem om de natuur te bewonderen. Ik kan bijvoorbeeld erg geraakt zijn door kleine plantjes van heel dichtbij te bekijken. Voor de mind lijken die plantjes zo onbenullig of saai, maar het zijn kleine wondertjes! Alles zit erin, alles werkt, het plantje heeft z’n wortelstelsel, het verbindt zich, het gebruikt zonlicht en voedingstoffen, vindt z’n weg in de aarde
 En hoeveel van die kleine plantjes zie ik dagelijks wel niet over het hoofd? Hoeveel is er wel niet om je over te verwonderen, ondanks dat je het even niet kunt zien? En dat ik als mens zo’n zelfde wonder ben en jij ook? Dat geeft me een bepaalde rust.

Kan je wat meer vertellen over bosbaden en waarom dat je aanspreekt?

Bosbaden is voor mij de beoefening van natuurverbinding. Ik zie het als het beoefenen van stilte in een meditatie: stilte is er altijd, maar je hebt aangewezen tijd, aandacht en oefening nodig om die stilte te kunnen voelen buiten meditatie om. Zo kijk ik ook naar bosbaden: je kunt niet niet verbonden zijn met natuur, maar je kunt het wel even vergeten als je er niet regelmatig bij stil staat. Zeker in een veeleisende maatschappij met veel prikkels. Ik benader bosbaden als een natuurmeditatie. Door met je aandacht bij je zintuigen te zijn, te vertragen en te verstillen, kan je de natuur ervaren zonder afleiding. Al je filters vallen als het ware weg. Door bosbaden verval je niet in het oordelen of categoriseren, maar stel je je open voor verwondering. Mocht je het trouwens leuk vinden om meer te lezen over bosbaden, ik heb daar een aantal blogs over geschreven. Over de herkomst van bosbaden en gezondheidsvoordelen. Ik heb echt heel verrassende dingen ontdekt! Bosbaden was namelijk een onderdeel van m’n onderzoeksstage bij Club Groeneveld.

Als klein meisje was ik gek op in de natuur zijn. Ik ben opgegroeid midden in de Veluwe, in een gezin dat vaak ging wandelen en kamperen.

Hoe ben je op het pad van natuurverbinding gekomen?

Ja, dat is een mooie reis geweest! Als klein meisje was ik gek op in de natuur zijn. Ik ben opgegroeid midden in de Veluwe, in een gezin dat vaak ging wandelen en kamperen. Van m’n Friese pake (opa) en beppe (oma) leerde ik het verschil tussen kool- en pimpelmeesjes en hegge- en akkerwindes. Samen met m’n broertje ging ik op pad om dieren te “redden” (lees: omgevallen mestkevers weer recht zetten, bijen water geven en torretjes zwemles geven) en de natuur rondom ons huis te ontdekken.

Toen het tijd was om naar de middelbare school te gaan, begon ik vol goede moed aan biologie. Dat bleek tegen te vallen. De wetenschappelijke manier waarop ik over natuur leerde, en het ontbreken van andere invalshoeken, lag me niet goed. Dus toen ik een studie moest kiezen, koos ik ervoor om het onderwerp natuur lost te laten. Bedrijfskunde leek me een betere keuze. Ik zou dan namelijk breed opgeleid worden en kon daarna nog alle kanten op. Het bleek een prima keuze: de studie was interessant en het werk daarna in het bedrijfsleven ook. Maar, ik miste echt een portie enthousiasme en toewijding in m’n werk in het bedrijfsleven. En dat enthousiasme is voor mij niet te faken: je kon aan me zien dat ik niet volledig toegewijd was, hoe hard ik ook werkte. Elke dag achter een computer, mezelf geen ruimte geven om te spelen, te ontdekken, om naar m’n eigen natuur te luisteren. Maar ik wist toen nog niet uit welke bron ik wĂ©l energie kon putten.

In die tijd werd de aantrekkingskracht van de natuur steeds sterker, misschien omdat het zo’n groot contrast vormde met het bedrijfsleven? Ik besloot om de sprong te wagen en de master Forest & Nature Conservation in Wageningen te volgen. Vanaf dat moment ging het vuur branden! Ik kwam erachter dat er een hele wereld van ‘natuurverbinding’ bestaat, en die wereld heb ik niet meer losgelaten.

Maar, ik miste echt enthousiasme en toewijding in m’n werk in het bedrijfsleven. Dat enthousiasme is niet te faken: je kon aan me zien dat ik niet echt toegewijd was, hoe hard ik ook werkte.

Hoe komt natuurverbinding terug in je werk bij Club Groeneveld?

Bij Club Groeneveld probeer ik de bedrijfswereld en de wereld van natuurverbinding samen te brengen. Ik heb in het bedrijfsleven ervaren dat daar ruimte en behoefte is aan meer verbinding met de natuur. Daarvoor hoef je niet meteen urenlang het bos in, alhoewel dat ook heel fijn is. Je kunt al met kleine oefeningen een groot verschil maken.

Om bedrijven daarmee te helpen heb ik een bosbad teamkit gemaakt waarmee je voor je team heel gemakkelijk die natuurverbinding aan kunt reiken. Daar kun je hier meer over lezen. Ook ben ik gecertificeerd bosbad gids en neem ik professionals mee de natuur in. Dat doe ik elke laatste vrijdag van de maand. En in mijn marketing rol maak ik anderen enthousiast door mijn eigen verwondering over de natuur te delen.

Inhoudelijk gezien is mijn werkdag snel gevuld met natuurverbinding. Dat is wat anders dan je verbonden met natuur voelen tijdens een werkdag. Daarom maak ik regelmatig ruimte voor kleine natuur pauzes: wist je dat 30 seconden naar een groene omgeving kijken je probleemoplossend vermogen en creativiteit al sterk laat toenemen? Het is ook heel fijn om je zintuigen je onverdeelde aandacht te geven. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het lopen van je auto naar kantoor. Wat hoor je buiten? Hoe voelt de buitenlucht op je wangen? Hoe stroomt het licht vandaag je ogen binnen? Welke geuren hangen er in de lucht? Door hiervoor ruimte te maken word je wat stiller van binnen. Voel je je meer mezelf. En om eerlijk te zijn: dat gun ik iedereen.

Graag kennismaken

Ben je benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Learn More