Het nieuwe Club Groeneveld

M.

Publicatie

10.12.2021

Leesduur

5 min

Vandaag lanceren we het nieuwe Club Groeneveld. Het gaat me overigens niet alleen om het nieuwe platform. Hoe het eruit ziet. Dat is prachtig geworden. Veel mooier dan ik ooit had durven hopen. Het gaat mij vooral ook om waar de vormen vanuit komen. De inhoud waar we mee bezig zijn. Die voel je er nu door heen komen. Misschien is het wel zo dat we je nu pas echt welkom kunnen heten bij ons.

10 december 2022, 09:15

Lieve M,

Ik had je al veel eerder willen schrijven, maar het kon gewoon niet eerder. Het spijt me. Soms hebben dingen meer tijd nodig. Je weet dat ik dat lastig vind. Ik heb vaak de neiging om snel te willen gaan, te snel. Nu ook weer. Eigenlijk wilde ik je in de zomer schrijven, maar in de werkelijkheid is het zo dat je zelf niet altijd bepaalt wanneer het af is. Ik leer steeds meer dat het goed is die stroom te volgen. Al blijft het ingewikkeld.

Vandaag is het echter zover. Daarom schrijf ik je. Na heel hard werken, hebben we vandaag het nieuwe Club Groeneveld gelanceerd. M, ik ben daar zo ontzettend trots op. Ook op het team. Het is een weelde om met zulke mooie en talentvolle mensen te mogen werken. En ja, je weet dat ik dat veel te weinig tegen ze zeg.

Het gaat me overigens niet alleen om het nieuwe platform. Hoe het eruit ziet. Dat is prachtig geworden. Veel mooier dan ik ooit had durven hopen. Maar het gaat mij vooral ook om waar de vormen ā€“ hoe het eruitziet ā€“ vanuit komen. De inhoud waar we mee bezig zijn. Die voel je er nu doorheen komen. Misschien is het wel zo dat we je nu pas echt welkom kunnen heten bij ons. Zo voelt het.

Ik vind wel dat ik nog moet zeggen dat Club Groeneveld niet alleen door ons is bedacht. Dat wist je toch? Groeneveld is in 2017 opgericht als initiatief van Stichting Buitenfonds in samenwerking met Staatsbosbeheer en ons team; toen nog onder de vlag van OBL. Belangrijk om daar stil bij te staan. Nog elke dag ben ik dankbaar voor de kans en de ingang die we toen kregen, al is Club Groeneveld inmiddels een volledig andere richting ingegaan. Maar het was toen wel de deur naar onze bezieling.

Ik moet je daar meer over vertellen. Kijk, volgens mij moeten we helder zijn over de tijd waarin we leven. Het is stormachtig buiten. We leven in een turbulente tijd. Een tijd van versplintering. Ik word wel eens verweten dat ik te somber ben, maar het aankijken van de harde werkelijkheid geeft mij juist ruimte. Dan kunnen we aan de slag. Ik ben niet somber. Het is echt aan de hand.

Wat ik zie, is dat in deze tijd vele diepliggende onvolkomenheden in onze samenleving aan de oppervlakte komen en duidelijk maken dat we als mens met een groot aantal crises op vele vlakken te maken hebben. Mogelijk zijn deze crisis een gevolg of een afgeleide van de werkelijke crisis waarin wij ons bevinden: een crisis van het mens-zijn.

Ik vind dat je ook kunt zeggen dat we in een tijd van overgang leven. De geschiedenis leert dat we dan te maken hebben en krijgen met universele vragen, dilemmaā€™s en twijfels. We worden als het ware teruggeworpen op wie we zijn; ons mens-zijn. Vroeg of laat zal voor iedereen duidelijk worden dat we moeten stilstaan bij onze menselijke natuur en ons de vraag moeten stellen wie we eigenlijk denken te zijn en ook wie we zullen moeten worden om een duurzame toekomst te scheppen voor onszelf en voor het overige leven op aarde.

Mijn droom is altijd geweest om hier een plek in te bieden; een bron in te zijn. Dat heb ik al van jongs af aan gehad. En nu is het er. Club Groeneveld is een bron voor menselijk leiderschap. Hoe klinkt dat? Een plek om samen met elkaar een nieuwe taal te ontwikkelen die over ons gaat. Die dichtbij huis ligt en ons helpt om uit de spanningen en radicalisering te komen. Een plek die je geruststelt en je leert om heel en geĆÆnspireerd te blijven. En een plek die spreekt tot die mysterieuze impulsen die maken dat we ons verdiepen in het mysterie van ons zijn.

We proberen om iets van menselijkheid terug te brengen in de wereld. Veel weten we niet en zullen we gezamenlijk moeten onderzoeken. Graag ook met jou M. Er zijn nu geen standaard antwoorden meer voor de problemen waar wij als mens, als leiders, als initiatiefnemers, als pioniers, als vooroplopers en als samenleving voor staan.

De vormen zullen overigens waanzinnig en talrijk zijn: podcast, longreads, verdiepende lezingen, opleidingsprogrammaā€™s, reizen en momenten van bezinning. Maar ook boeken, theater, poĆ«zie, games, het opzetten van briefwisselingen over onderwerpen en intervisiegroepen die helpen om de moeilijkheden in de dagelijkse praktijk te bespreken. Het is en blijft heel divers.

Het gaat mij erom inspiratie, hoop, schoonheid, rust, herkenning en moed te bieden en op te roepen. Voor een uur misschien, een dag, een week, een leven. Misschien zelfs voor over meerdere generaties.

Ik ben trots M. Heel trots. Trots op het team. Trots op onze reis. Trots op de plek.

Kom je snel langs? Je bent nodig.

Groet,

M

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in