Het natuurlijk ritme - Maart (leden)

Marcel Tjepkema

Publicatie

08.03.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand maart. In onze cultuur is 21 maart de officiële start van de lente. Als je naar de energie van de seizoenen kijkt, dan begint de lente eigenlijk eerder dan 21 maart. Energetisch start de lente in de maand februari. Maart is de volgende stap in het cyclische jaarproces. Alles begint nu echt vorm te krijgen. Het begint te kloppen. Ook in ons leven en werk!

In maart komt er kleur

Als je in maart goed om je heen kijkt, dan zul je merken dat er overal kleur begint te komen. Je ziet de bloemen opkomen, de tulpen, de hyacinten. De eerste blaadjes komen aan de bomen. De parken komen weer vol te staan. En ook langs de kanten van de sloot komt er in allerlei vormen kleur.

In maart begint het weer warmer te worden. Misschien hoor je het jezelf al zeggen, thuis of op kantoor. ‘Het is weer lekker weer aan het worden…’ Je krijgt echt weer zin om meer naar buiten te gaan, om dingen te doen. Kortom, je voelt aan alles dat de lente bezig is met opkomen. Het is er nog niet, maar het begint wel te komen. Het kan je helpen deze sfeer goed te begrijpen, want dat wat nu buiten te zien en te ervaren is, gebeurt ook bij jou ‘binnen’.

Hoe het vorm krijgt

Het proces van vormkrijgen gaat door tot ongeveer eind maart. En dan gebeurt er iets, dat eigenlijk een heel wonderlijk proces is. Zo richting eind maart, begin april, kan het zijn dat je een bepaalde spanning voelt. Als je dan bijvoorbeeld naar een boom kijkt, dan lijkt het wel alsof die boom op knappen staat. En dan ineens, binnen een aantal dagen, komt er een volledig groene waas om die boom heen.

De snelheid waarmee de groene waas komt, is echt verbazingwekkend. Je voelt het aankomen. Je voelt de vormgeving en dat het zichtbaar aan het worden is. En je voelt dat dat niet iets is waar die boom controle over heeft. Het is het leven dat door de boom heen komt. Zo prachtig is de natuur. Ditzelfde wonderlijke proces geldt nu ook voor de vormgeving van de vernieuwing in jou, jouw nieuwe ideeën, inspiratie, samenwerkingen, enzovoort.

Processen van het leven

We besteden hier aandacht aan, omdat het in maart belangrijk is om te begrijpen hoe onvoorstelbaar sommige processen in het leven zijn. Sta nog eens stil bij het verschil tussen de winter en de zomer. In de winter, als de bomen kaal zijn, kun je je vaak absoluut niet voorstellen dat aan die bomen ooit blaadjes gezeten hebben. In de zomer is het precies andersom. Dan kun je je bijna niet voorstellen dat die bomen ooit kaal waren. Loop nu, als de zon een beetje schijnt, eens naar buiten en kijk om je heen. Er is iets aan het veranderen en het is bijzonder dat je daar elk jaar zo versteld van kunt staan. Dat is tegelijk waar het om draait.

Onvoorstelbare dualiteiten

De onvoorstelbaarheid geldt voor de vele dualiteiten in het leven. Het is wellicht wat cru, maar als mens is het moeilijk de dood te omvatten als je je op het leven concentreert. Als je je volkomen met het mannelijke identificeert, kun je je niet voorstellen wat het vrouwelijke is. Het verschil tussen zomer en winter, Yin en Yang, leven en dood, hemel en aarde is zo groot dat we dit als mens helemaal niet kunnen bevatten. Als je er werkelijk bij stilstaat tenminste.

In evenwicht komen

Nu is het zo dat er in maart een evenwicht komt tussen de verschillende polen, tussen de dualiteiten zoals hierboven. Er komt harmonie tussen dat wat zich opbouwde in de afgelopen maanden èn de buitenwereld. Je kunt ook zeggen evenwicht tussen ‘hemel en aarde’ of tussen ‘bidden en werk’ (ora et labora). Het betekent dat er een evenwicht komt tussen jouw innerlijke kracht en de buitenwereld en dat evenwicht uit zich in de vorm. De natuur buiten ons werkt daarbij als een prachtige spiegel. ‘O ja, dit is wat zich in mij wenst te ontvouwen. Dit is de eerste draft, de eerste vorm en de structuur die daar bij hoort.’ Dát is waar maart over gaat.

Bekwaamheid in je vak

Het is natuurlijk de vraag hoe je hier in maart mee omgaat. Het eerste is dat je de nieuwe indeling die je in februari hebt aangebracht doorzet. Daarmee voel je dat er elke dag tijd is voor je bezieling en elke dag tijd voor werk. Je hoeft nu niet meer zo stil te zijn en af te wachten. Die spanning hoeft niet meer. Het tweede is dat je in deze periode je nieuwe talenten en persoonlijke capaciteiten ontdekt, exploreert en ook echt traint. ‘Je probeert beter te worden.’ De nieuwe vorm heeft aandacht, focus en oefening nodig.

Blijf je op je taak richten

Je ontdekt, exploreert en traint niet om de vorm sneller uit de grond te trekken. Je doet het als het ware om niet; omdat trainen en ontwikkelen bij een organische proces van vormkrijgen hoort. Anders gezegd, en dit is heel belangrijk, je doet het omdat het gedaan ‘moet’ worden. Het is aan te raden deze zinnen een aantal keren voor jezelf te herhalen. Het is zo belangrijk toegewijd te blijven en je op je ‘taak’ te blijven richten. Daar kun je in maart dag en nacht mee bezig zijn.

Bij de toewijding die we beschrijven, hoort automatisch een bepaalde vorm van bescheidenheid. Die helpt je om gefocust te blijven. ‘In maart ontwikkel je je nieuwe vakmanschap of je bekwaamheid in je vak, die voortkomt uit je verkregen talenten en mogelijkheden. Als je die goed begrijpt, dan is de kans groot dat je de lijn begint te zien tussen januari, februari en maart. Meer daarover kun je leren in deel 2 van de verdieping.

Je vakmanschap is herkenbaar

Het ontwikkelen van je bekwaamheid in je vak is overigens de manier waarop je herkenbaar bent in de buitenwereld. Ook deze zin is het vaker lezen meer dan waard. Je vakbekwaamheid is als het ware gelijk aan de blaadjes aan de bomen. Jouw bezieling is namelijk niet hetgeen dat herkenbaar is in de buitenwereld. Jouw bezieling gaat via vorm naar buiten toe. Die vorm ontstaat en ontwikkelt zich uit. Je ontwikkelt een vak en daar zullen mensen op reageren. Trek het niet uit de grond. Als er niemand reageert, dan moet je nog wachten. Tot het op een goed moment op je af komt. Zo werkt het natuurlijk ritme, hoe lastig dit soms ook moge zijn.

Blijf diplomatiek handelen

Je voelt natuurlijk al dat het in maart nog om een bepaalde voorzichtigheid gaat. Ook jouw nieuwe vormen, ideeën, samenwerkingen, enzovoort zijn bezig om dat evenwicht te zoeken dat hierboven beschreven staat. Daarom handel je in deze tijd behoedzaam en tactvol. Je handelt diplomatiek zou je kunnen zeggen. Overschreeuw jezelf niet en laat jezelf ook niet overschreeuwen. Je moet gericht zijn op harmonie. Niet op conflict. Dat is pas in mei aan de orde.

Het gaat ook om zuivering

Er is nog een ding van belang over deze tijd van evenwicht. Het gaat er dus over dat er in maart een streven is naar evenwicht tussen inspiratie en vorm, tussen hemel en aarde. Dat kun je hierboven lezen. Je kunt het ook meer visueel maken door je voor te stellen dat je tussen hemel en aarde komt te staan, op zoek naar balans. Dat brengt ook een soort van zuivering met zich mee. Niet voor niets wordt de maand maart vergeleken met de vroege ochtend, de tijd om te baden.

Dit is je volwassenheid

In het streven naar evenwicht kom je tot het besef wat er allemaal op je bord ligt. Je familie, de zorg voor je ouders, de zorg voor je werk, de zorg voor je eigen gezondheid, enzovoort. Als je teveel bezig bent met werk of juist met bezieling, dan vlucht je daar vaak uit. In maart is het goed om hier naar te kijken. Maak een overzicht van wat bij je hoort en wat je op je neemt en wat niet meer bij je hoort. Wat niet meer bij je hoort, verstoort het evenwicht. Daar neem je afscheid van en laat je achter. Wat wel past, neem je mee. Dat hoort nu bij je. Daar sta je voor en klaag je ook niet meer over. Het is als het ware je eigen volwassenheid in het midden tussen hemel en aarde.

Doe alles vanuit de kiemen

Tot slot moet je over maart weten dat je deze nieuwe fase natuurlijk niet los kunt zien van de eerdere maanden. Dat is een belangrijk gegeven dat we vaak vergeten. ‘Alsof het ineens nu ontstaat.’ De kiemen die in januari zijn opgekomen en waar je in februari voorzichtig over hebt gesproken, krijgen nu vorm. Alles is in overeenstemming met de kiemen. Kijk ook op die manier naar ontdekken, exploreren en trainen. Je krijgt bij vernieuwing altijd te maken met problemen, uitdagingen en ‘gevaren’. Zo werkt het nou eenmaal. Als je zorgt dat je voeling houdt met de kiemen van de nieuwe tijd, dan ben je automatisch voorzichtig genoeg om overeind te blijven.

Heb het goed in maart…

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer podcasts en artikels

Natuur